..Växjökyrka nekades tillstånd

Stiftelsen Växjö muslimer (t.h.) har fått tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské på fredagar. Men S:t Mikaels katolska (t.v.) församling fick inte ha klockringning. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Växjökyrka nekades tillstånd att få ringa i kyrkklockor
Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se
http://www.varldenidag.se
14maj 2018

Polisens klartecken till böneutrop för en moské i Växjö får nu ringar på vattnet. Katolska kyrkan i samma stad undrar varför de fick nej när de ansökte om att få ha klockringning. Och i en ansökan till Stockholmspolisen begär Fria moderata Studentförbundet att få ropa ut ett budskap med högtalare från sitt kansli

Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist säger till Smålandsposten att S:t Mikaels församling nu överväger att göra en ny ansökan

– Vi har tänkt tanken. Först lite på skämt, men sedan även lite på allvar faktiskt. Det finns tydligen möjlighet att få annonsera på det här sättet, säger han i en inspelad intervju

Enligt Ingvar Fogelqvist fick församlingen avslag på den ansökan om klockringning som sändes in till kommunen för 10-15 år sedan, med motivation att kyrkan ligger i ett villaområde

Samtidigt får andra kyrkor i Växjö ha klockringing, vilket enligt Ingvar Fogelqvist hörs ända till den katolska församlingen

– Det är ju en gammal kristen tradition, så det är något som hör till kyrkan, och jag tror också de flesta i omgivningen inte har något emot att det ringer ett par minuter på söndagarna, säger han om förhoppningen att nu få lov att kalla till gudstjänst med en mindre klocka

En organisation som ansökt om tillstånd att sprida sitt budskap i närheten av Nybroviken i centrala Stockholm “med Växjös beslut som prejudikat och inspiration” är Fria Moderata Studentförbundet

“Att kunna sprida vårt ideologiska frihetsbudskap över hela Stockholm på 110 decibel från vår kanslilokal öppnar nya fantastiska möjligheter i opinionsbildning”, kommenterar ordförande Hugo Selling på Facebook, och bifogar ett foto på en ansökan till polisen

“Vi önskar att sända frihetligt böneutrop varje vecka medelst högtalarsystem från vår terrass. ‘Friheten är störst – sänk skatten!’ Ljudnivån kommer inte att överstiga 100 decibel”, står det i ansökan

Böneutrop ut från moskéer förekommer åtminstone sedan 2013 i Fittja utanför Stockholm och sedan i höstas i Karlskrona

أضف تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

*